Select Page

Tips på Odlingsburkar av olika slag

Såkrukor är ingen jättestor utgift, men de är ofta gjorda i plast. Då är det roligare att göra egna mer miljövänliga krukor av återvunnet tidningspapper eller tomma toarullar.

Rullar är skrymmande under tiden man samlar på dem. Tryck till dem på mitten så att de blir platta under förvaringen. Det påverkar inte kvalitén på krukorna. Trycker man på andra ledden också, så som tjejerna gör i filmen, får man fyrkantiga krukor.
Kanske vill du klippa upp rullarna innan du planterar, så att rötterna får fritt spelrum.

Tips: Använder du hushållsrullar blir det högre krukor. Skär av vid passande längd. Funkar för t ex ärtor som har djupa rötter.

De fyrkantiga krukorna har mer jordvolym än de runda. Det blir inte heller något luftrum mellan krukorna, vilket gör att de håller fukten bättre.

Jag föredrar att odla i de fyrkantiga om jag gör krukorna av tidningspapper men använder mig självklart av toalettrullar också. Hushållsrullarna är speciellt bra för de växter som har djupa rötter så klipp inte av dem.

Det bästa med dessa pappers-krukor är att du sedan planterar hela krukan/rullen när du omplanterar växten vilket gör att du inte skadar några rötter vid omplanteringen!