SkogsträdgårdsMagi

                för skogsträdgårdsfolk

Blog

Biodling

Biodling är en konst, en fröjd och ett sätt att hjälpa den biologiska mångfalden på vägen. För mig är det en del av vårt liv på gården.

HONUNG HAR SKÖRDATS AV MÄNNISKAN I TUSENTALS ÅR.

Det är en konst att ta hand om bin och att få alla samhällen att överleva vintern, att inte svärma på våren, att producera rikligt på sommaren och att utvecklas till snälla fridfulla samhällen som kan studeras nära utan att någon blir stucken.

För oss var det givet att vi en dag skulle ha egen biodling på gården istället för att köpa honung från andra biodlare, men det dröjde till 2020 innan det blev vår verklighet. Vi gav oss ett antal års förberedelser av både biodling, återinhämtande av ny kunskap och studier i biodling har vi nu våra alldeles egna bin hemma på vår gård.

Bin på gården har gett oss många underbara saker.

Nya vänner, cool kunskap, en massa härlig honung till köket. Intäkter från försäljning.

Men framför allt en fantastisk och rik trädgård. Så mycket mer blommor, grönsaker, frukt och bär mer än jag någonsin skulle förvänta mig. Det har varit så underbart och härligt.

GÖR BIODLINGEN KUL

Se till att du har en mentor som hjälper dig på vägen 

Om du funderar på att kanske skaffa bin är mitt råd…

1. Se över platsen där du kan tänka dig att ha dina bin. Det bästa stället är där vårens första sol smälter bort vintersnön, och där vinterskuggorna inte skapar frostfickor. Detta kan bäst studeras under vintern och våren … Se till att ha flustret vänt mot väster för minst vinterförlust.

2. Planera och budget, en biodling är oftast inte gratis de första åren. Det finns dock möjligheter att drastiskt minska utgifterna på olika sätt…

3. Gå en kurs, men framför allt – skaffa en mentor som finns där för dig och som alltid kan ge dig svar och råd på vägen som ny biodlare. Han eller hon kommer att vara det mest värdefulla stödet du har!

REFERENSER:
Egna erfarenheter /Mireille Lewi
Mars Karlsson, biodlare & bitillsyningsman, Mellösa

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Join

Work With Me