Välj en sida

BOKASHI

...och vill du läsa mer om jord och gödsel finns det mer info under knappen nedan
Läs mer om Jord & Gödsel

En Introduktion

Bokashi är ett sätt att fermentera köksavfall så att det snabbare blir mycket näringsrik jord. Samtidigt som detta görs får du en ”slaggprodukt” som kallas ”Lakvatten” detta är ett fantastiskt ”vatten” du med fördel använder som gödning till grönsakslanden likväl som till krukväxter och andra växter.

VAD BEHÖVER DU

Slaskhink

Bokashi hink

Bokashiströ

Tomma Flaskor

Vilotid i kärl

2 veckor

 

Step 1

Först behöver du fundera på hur mycket köksavfall du har. Du behöver minst 2 kärl. ett som vilar och ett som du fyller på.

Step 2

Skaffa de kärl du behöver ha för att det ska bli smidigt för dig att hantera din bokashi! Jag har två som jag alternerar emellan och så slaskhinken såklart så att jag slipper öppna kärlen så ofta. Vill ju att det ska vara så syrefattigt som möjligt under processeen. När jag och hinken har fått vila varmt i 2 veckor samt tappas på lakvatten varje dag är det dags för nästa steg… Vill du köpa samma hink som på bilden nedan (de som jag använder mig av) finns dessa att inhandla på Bokashi.se Där hittar du även strö och annat spännande.

Step 3

I min kompost blandar jag upp min färdiga bokashi (den som fått vila i hinken i två veckor) med jord, sedan får den fortsätta sin resa här på komposten tills det är dags att köra den färdiga näringsrika jorden till sin slutdestination, trädgårdslandet, rabatterna eller mitt fina växthus…

Step 4

Nu är jorden färdig och det är jord av mitt eget matavfall (det som inte hönsen ätot upp). Bilden nedan är lånad från Bokashi.se Här inne kan du även fördjupa dig i ytterligare information kring just konsten att göra bokashi och att göra jord av just Ditt matavfall.

Enjoy!