Välj en sida

PERMAKULTUR västergårdeN

Där dröm blir till verklighet
 
Projektplan

Mrs Lewis Garden

Utvecklingen av Västergården startade hösten 2016 och fortsätter att utvecklas från 2019 gick jag upp som diplomand hos Nordiska Institutet inom Permakultur i Norden med projektet Mrs Lewis Garden på Permakultur Västergården.

M Lewis

Certifierad Permakulturdesigner

DESIGNProjekt

Mrs Lewis Garden

Utveckling av en plats

Ett helhetsgrepp om Västergården, en 2,55ha gård i hjärtat av Södermanland som utvecklas mot självhushållning.

 

Fristående Designprojekt

Detta projekt innefattar delarna; Utbildning, Media och kommunikation, Företagande samt Samhällsutveckling. 

Utbildning

Att utvecklas som lärare inom Permakulturdesign för att sprida mer kunskap om denna hållbara livsstil.
MRS LEWIS GARDEN

Kategorier 6 delar av en helhet

w

Media och kommunikation

Att sprida kunskap och information kring Permakultur

 

Utbildning

Att skapa utbildningar inom Permakultur & Hållbar Odling

Samhällsutveckling

Att nätverka och inspirera för att bidra till en hållbar samhällsutveckling

Företagande

Att utveckla företagandet på gården både On Site och Online

Utveckling av en plats

Att bygga upp Västergårdens resurser och öka den biologiska mångfalden

Utbildare

Att förkovra mig i kunskap för att bli bättre som föreläsare och kurslärare 

Permakultur Västergården

Kurser och Guidade Visningar
Läs mer
PERMAKULTUR VÄSTERGÅRDEN

LAND-center

2019 ansökte vi om att Permakultur Västergården skulle få bli LAND-center. En plats där alla kan få information och kunskap om vad ”Permakultur” är, hur man använder det och vilken nytta det kan skapa både för jorden och framtiden. I världen idag finns en hel del LAND-center inom permakulturen, men i Sverige är det fortfarande ganska nytt. Vi ser fram emot att få sprida kunskap och inspiration om Permakulturens fördelar och nytta för en hållbar framtidsutveckling.

I oktober 2019 skall platsen utvärderas och så får vi se hur det går med detta del-projekt i jakten mot att bli registrerat LAND-center….

 

Blankt blad får mönster

Gården hade ingenting mer än ett boningshus, ett gästhus och en lada placerat på 2,55ha mark.

2016 en dröm blir sann

Jag och min man flyttade in på gården 2016, för att förverkliga våra drömmar – Vår tur att skapa ett paradis för framtiden och bygga jordens resurser på vår valda plats.

2-20 år och mer...

Vi vill bygga på en livslång design, en design som skall växa sig starkare för varje år, därför har vi valt en levande Permakulturdesign för vår gård som kommer att leva i generationer med familjen, våra barn och barnbarn…

Mönster & Element

Här byggs en skogsträdgård, en plats för familj, nära, kära och vänner att må bra på tillsammans,…  Spridning av inspiration, kunskap & information, självhushållning, ett företag, en fantastisk köksträdgård och kunskaper i att utbilda…  Element i dessa mönster är allt från utbildningar, webb, en massa mark, glädje, resurser, örter, blommor, växter träd, djur, staket, trappor och grindar, trädgårdsland och jordfabriker m.m.

Designprojekt

2016 påbörjades ett gediget arbete med att observera, interagera och utvärdera olika områden på tomten för diverse olika mönster och dess olika element.    

Social närvaro

Samtidigt som vi utvecklar gården vill vi också inspirera och visa hur man kan skapa en plats som bygger resurser och ökar den biologiska mångfalden.

Eftersom alla inte kommer ha möjlighet att besöka gården personligen skriver vi om gårdens utveckling på gårdens sida på facebook. Vi uppdaterar öven utvecklingen av designen här på webben kontinuerligt. 

Att bygga ett livsverk

Vi äger platsen för vår design, det är en långsiktig design lagd på marken för att bli ett livsverk lika mycket som en design. Den dagen då våra barn tar över, kommer de fortsätta arbetet som en gång är startat och de kommer implementera sina visioner i Västergårdens framtid.  

Skapande av mönster

Att utveckla vår plats tar tid och omsorg. Vi har valt att observera länge, bygga, utvärdera, vara mottaglig för feedback, omvärdera och förändra eller förbättra, bibehålla eller göra om som en cirkel av utvecklande… Ett mönster som just nu tar ny form är köksträdgården. Ett annat pågående mönster är skogsträdgården som får nya element adderade för varje år som går.

Element

Vi skapar en hel del olika delar på marken i vårt mönster. Vi skapar från Mönster till Detalj… Ibland adderas detaljerna år efter att mönstret påbörjats. Det är så vi ser på en levande permakulturdesign. Elementen i form av träd, buskar, häckar, odlingsbäddar, webbsidor, sittgrupper, bänkar etc. växer fram i takt med att observationer av mönster utmynnar i ytterligare behov. 

Kunskapsdelning

Vi vill sprida vår kunskap och dela den med er. Öppna Trädgårdsdagar med fantastiska dialoger om att designa sin trädgård enligt permakulturens etik och principer, kretslopps-tänk, guidade turer genom Västergårdens skogsträdgård, samt kurser och utbildningar i permakulrur och hållbar odling är ett axplock av de möjligheter vi ger här på Västergården och i vår omgivning. 

Mrs Lewis Garden i bilder

FÖR jorden

Ett arbete i tiden

För mig som person är det viktigt att göra en skillnad.  Jag arbetar aktivt i Permakultur Sveriges styrelse och som Vice ordförande i Naturskyddsföreningen i närheten där jag bor, jag driver Permakultur Västergården och projekt Mrs Lewis Garden som diplomand hos Nordiska Institutet för Permakultur. Jag är region-kontakt för Södermanland hos Permakultur Sverige och om du är nyfiken och vill komma i kontakt med mig är det bara att maila!

MRS Lewis Garden

De senaste nyheterna

Tidsimplementering

Tidsimplementering

Använd din energi väl Det är viktigt att inte bränna ut sig, därför är det också viktigt att det finns en plan för implementering av designen och att den är SMART. M Lewis Certifierad PermakulturdesignerAtt skapa en  Permakulturdesign Att få saker på plats och låta...

läs mer
Resurser och Flöden

Resurser och Flöden

  Gårdens & Omgivningens resurser En hel del flöden ifrån och till platsen finns i både fysisk och icke-fysisk form. Här är de resurser och de flöden som vi ser nu innan gården och gårdens permakulturdesign börjar ta form. Att förstå och tänka i...

läs mer
Zoner

Zoner

    Rörelsemönster Rörelsemönstret skiljer sig oftast åt på en tomt under året och ju mer gården utvecklas ju mer kommer våra mönster och Permakulturzoner  förändras. .M Lewis Certifierad Permakulturdesigner Mönster Förändring skapar mönsterKöpet går...

läs mer

Vision och Inriktningar

Att bygga en framtid Efter att aktörernas intervjuer analyserats ytterligare en gång och ny information framkommit sedan det gjordes för första gången ett år tidigare har består visionen men den har fått en ny betydelse och de olika nyckelorden kommer få ny...

läs mer
Människorna på gården

Människorna på gården

Låt oss fyllas med lycka Tillsammans delar vi med oss till varandra av våra önskningar och framtidsdrömmar, vi kryddar med olika åsikter och viljor tills de mynnar ut i en samstämmig melodi där vi båda är med och skapar framtiden tillsammans, för att vi kan och vill...

läs mer