Självhushållning i kanten av skogsträdgården

Självhushållning i kanten av skogsträdgården

I kanten angränsande till skogsträdgården hos oss har vi vår köksträdgård. Under kristider har många blivit medvetna om Sveriges låga självförsörjningsgrad. Här har även vi lagt ner en hel del lästid.

I landet produceras oerhört lite av de grönsaker och den frukt vi äter trots att vi i stora delar av Sverige har ett klimat som gör det möjligt att odla väldigt mycket. [1]

Tänk att ca 1,4 miljoner personer som bor permanent i småhus har en sammanlagd odlingsyta som kan uppskattas till ca 323 000 hektar och adderar alla Sveriges fritidshus till denna ekvation kommer vi upp i en siffra på 511 000 hektar odlingsbar trädgårdsyta. [2]

Med all denna yta kommer stora möjligheter, både att skapa högre självförsörjningsgrad för alla som har en egen trädgård, samtidigt som hen med trädgård även gör en oerhört bra insats för klimatet!

Självhushållning
Självhushållning perenna grönsaker - Sparris
Självhushållning rabarber

Många sorters frukt, bär samt vissa grönsaker sköter sig själv riktigt bra och andra behöver mer omsorg, men det finns även metoder att använda för att skapa hög avkastning till låg insats om du behöver tiden till ett heltidsjobb.

Inom Skogsträdgårdsodling handlar det i huvudsak om att odla perenna  ätbara växter och grönsaker till köket…. 

Skapa självhushållning på grönsaker

Hur många kvadratmeter behöver jag för att bli självhushållande?

Plantera perenna grönsaken sparris

Faktorer som på olika sätt påverkar.

Hur stor yta du behöver för att odla på beror på vad ni gillar att äta och hur mycket du och din familj äter. Jag kommer dela lite information om ettåriga växter, men ingenting säger att man inte kan byta valda delar mot fleråriga perenner.

Jenny Helsing skrev ett examensarbete där hon har räknat ut att det krävs ca 500kvm odling och ca 1h arbete per dag för att försörja 4 personer.

Lite av dessa tabeller och mycket mer finns i boken ”Rätt ur jorden” som är en helt underbar bok att ha om du är i tankarna att skapa självhushållning.

Annan trevlig litteratur är;

  • Skogsträdgården – Odla ätbart överallt
  • Örtapoteket
  • Min dröm om lustgården
  • Största trädgårdshjälpen
  • Fleråriga grönsaker

Perenna grönsaker frön finns hos;

 

^

Din tid

Hur mycket arbetstid du vill lägga ner på din självhushållning.

^

Odlingszonen

Vart i Sverige du odlar / Klimatet.

^

Jorden

I vilken typ av jord du odlar dina grönsaker.

^

Sektorer

Solen på platsen. Tillgång på nederbörd och vatten. Vinden, om det blåser mycket.

^

Vad du odlar

perenna eller ettåriga växter osv. Olika saker växer även olika bra på olika platser… Det kan vara av vikt att fundera på vad du odlar mest och bäst på din plats.

^

Vad vill du äta

Olika växter tar olika mycket plats vilket kommer göra stor skillnad på vilken yta som behövs.

^

Metoder

Täckodling, Pallkragar, friland, växtföljd.

självförsörjning av grönsaker
Självförsörjning av grönsaker

Skapa en plan för hur du skall utforma din trädgård för att nå din vision.

1. Titta i frysen och öppna kylskåpet och skafferiet för att se vad som finns. Skriv ner allt ni brukar äta till vardags och fest.

2. Skriv sedan ner alla ingredienser som behövs och se vilka du själv kan tillaga. Egen tomatsås till spaghettin, chilisås, sylt, saft, vin, marmelad, konserverade grönsaker, surkål etc…

3. Uppskatta och mät hur mycket du och familjen tillsammans äter per vecka.

planera självhushållning i skogsträdgård

4. Välj sedan grödor som är lämpliga att odla i din odlingszon i kombination med vad ni gillar att äta, hur ofta och i vilken mängd.

5. Förodla det du kan inomhus eller i drivbänk. Ett bra tips är att vinterodla vissa grödor så att du får en riktigt tidig skörd. Om du har ett växthus så kan du även börja fundera på hur du smart kan använda detta.

6. Skriv en planteringsplan för de grönsaker som ni bestämt er för att odla.

Odlingsplanen i tabell på skrivbordet.

 Nu när du har bestämt dig för vad ni äter, vad ni gillar att äta, vad ni skulle kunna tänka er att äta mer eller mindre av är det dags att räkna ut hur mycket yta ni behöver för att skapa denna självförsörjning. Nedan finner du ett par olika tabeller som var till hjälp när vi beräknade vårt matintag,  önsningar och kapacitet i trädgården. 

Du kan använda denna typ av tabell för att räkna ut hur mycket ni behöver odla av varje grönsak för att täcka er konsumtion av grönsaker i vardagen.

Tabellen nedan visar konsumtionen för en familj på två vuxna och två barn. Fyll i dina egna siffror i en tabell som denna för att räkna ut behov av yta.

Självhushållning på svamp, bär, nötter & frukt bjuder skogsträdgården på…

 Skogsträdgården med sina 7 skikt av prunkande ätbart bjuder på en hel del gott den också. Både bladgrönt i mark och örtskikt, men framför allt så fyller den vårt skafferi och vår jordkällare med läckerheter. Men det får vi ta en en annan post…..

 

REFERENSER
[1] https://www.sverigesbonder.se/varannan-tugga-ar-importerad/

[2] https://xn--skogstrdgrden-hfbr.xn--stjrnsund-x2a.nu/skogstradgarden-som-kolsanka/

[3] https://www.sverigesbonder.se/varannan-tugga-ar-importerad/

Egen kunskap och egna erfarenheter – Mireille Lewis
Rätt ur jorden (bok) av Bella Linde & Lena Granefelt

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join

Work With Me

Mrs Lewis

Föreläsare, trädgårdsmästare, trädgårdsdesigner, författare, affärsutvecklare och lärare. M Lewis driver Mrs Lewis Garden likväl som Permakultur Västergården i Södermanland, ett av Sveriges permakultur LAND-center med en fantastiskt vacker nyetablerad skogsträdgård med fokus på ätbart i alla skikt och ökad biologisk mångfald, för jorden och framtiden.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts From The Blog

Vegansk Aioli

En 100% vegetarisk aioli som är fantastiskt god som dipp till ugnsbakade grönsaker.Ingredienser 3 msk spad från kikärter 0,5 tsk vitvinsvinäger 1 msk dijonsenap  0,5 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 2 dl neutral rapsolja Smaka av med... 1-2 klyftor pressad...

läs mer

Vegansk Majonäs

En 100% vegetarisk majonäs som är enkel att göra och fantastiskt god!Ingredienser 3 msk spad från kikärter 0,5 tsk vitvinsvinäger 1 msk dijonsenap  0,5 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 2 dl neutral rapsolja  Hållbarhet & Förvaring Förvaras i...

läs mer

Morotsbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt matbröd som alla i familjen älskar. Eftersom det är bakat i brödformat är det också ett lätt nybörjarbröd att lyckas med i köket. Ingredienser 6 krm jäst (6g) 3 st Stora morätter (fint rivna) 6 dl kallt vatten 5 msk mörk...

läs mer