gott morotsbröd

Morotsbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt matbröd som alla i familjen älskar. Eftersom det är bakat i brödformat är det också ett lätt nybörjarbröd att lyckas med i köket. 

Ingredienser

 • 6 krm jäst (6g)
 • 3 st Stora morätter (fint rivna)
 • 6 dl kallt vatten
 • 5 msk mörk sirap
 • 2 dl solrosfrön
 • 2 msk linfrön
 • 14,5 dl rågsikt
 • 3 tsk salt

 

Hållbarhet & Förvaring

 • Bröden håller sig fint i ca 1 vecka.

 • Förvaras stående med den skurna sidan nedåt på en skärbräda ( då håller sig skorpan sig frasig).

 • Kan förvaras i en plastpåse (ger lite längre hållbarhet).

Instruktioner

Degen skall vara lite kladdig, men inte så läs att du upplever den rinnig. Morötterna tillsammans med rågsikten ger ett saftigt gott bröd!

Steg 1

Rör ihop alla ingredienserna till en deg i. en stor bunke. Du behöver inte knåda degen utan bara röra ihop den. Täck över bunken med ett lock och låt den jäsa i rumstemperatur i 8h eller om du vill över natten.

Steg 2

Smöra och bröda två stycken brödformar (storlek 1,5liter) och klicka ner degen i formarna. Strö lite mjöl på toppen och lägg en bakhandduk ovanpå formarna. Låt dem jäsa tills de vuxit ett par centimeter (ca 45-60 min).

Steg 3

Sätt på ugnen på 250 grader (minst 30 minuter innan bakning).

Steg 4

Ställ in bröden strax under mitten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i 60 minuter. Om brödet börjar bli mörkt täck med smörpapper eller folie över bröden. Om man vill kan man även grädda brödet de sista 10 min utan formar för en skorpig yta på hela brödet.

Steg 5

Lät brödet svalna utan form, inlindat i en handduk på bakgaller.

Vad jag gillar med brödet!

Brödet innehåller bra med kostfibrer och är mättande. Kan jäsa över natten.

REFERENSER
Recept sedan 2015 inspirerat av några olika morotsbröd.

Mrs Lewis

Föreläsare, trädgårdsmästare, trädgårdsdesigner, författare, affärsutvecklare och lärare. M Lewis driver Mrs Lewis Garden likväl som Permakultur Västergården i Södermanland, ett av Sveriges permakultur LAND-center med en fantastiskt vacker nyetablerad skogsträdgård med fokus på ätbart i alla skikt och ökad biologisk mångfald, för jorden och framtiden.

0 kommentarer

Related Posts From The Blog

Vegansk Aioli

En 100% vegetarisk aioli som är fantastiskt god som dipp till ugnsbakade grönsaker.Ingredienser 3 msk spad från kikärter 0,5 tsk vitvinsvinäger 1 msk dijonsenap  0,5 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 2 dl neutral rapsolja Smaka av med... 1-2 klyftor pressad...

läs mer

Vegansk Majonäs

En 100% vegetarisk majonäs som är enkel att göra och fantastiskt god!Ingredienser 3 msk spad från kikärter 0,5 tsk vitvinsvinäger 1 msk dijonsenap  0,5 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 2 dl neutral rapsolja  Hållbarhet & Förvaring Förvaras i...

läs mer

Koreansk Kimchi

 Hos oss finns det alltid en burk koreansk kimchi,  fantastiskt gott att ha till många olika sorters mat eller som smaksättning i grytor och wok.Ingredients 1 kg salladskål 2 msk salt 1 1/2 dl vatten 2 msk rismjöl eller majsmjöl 1 msk honung 4 msk riven...

läs mer