Select Page

Permakulturdesign

Permakultur Västergården

 

Diplomering Permakulturdesign

Som Certifierad Permakulturdesigner har jag nu gått upp som diplomand. Valda diplomeringskategorier är; Fristående designprojekt; Utbildning, Media och kommunikation, Företagande och Samhällsutveckling. Ytterligare är tillvalt; Utveckling av en plats samt Utbildning. 

 

Ett livsprojekt som nu är ett mål och så snart det genomförts kommer bli ett av delmålen på en större resa mot framtiden… för jorden och framtiden.

w

Media & Kommunikation

Att sprida kunskap och information kring Permakultur

 

Utbildning

Att skapa utbildningar inom Permakultur & Hållbar Odling

Samhällsutveckling

Att nätverka och inspirera för att bidra till en hållbar samhällsutveckling

Företagande

Att utveckla företagandet på gården både On Site och Online

Utveckling av en plats

Att bygga upp Västergårdens resurser och öka den biologiska mångfalden

Utbildare

Att förkovra mig i kunskap för att bli bättre som föreläsare och kurslärare 

Design & Status Innan

När vi flyttade in på gården 2016 var gården ett blankt blad…. Sedan dess har diverse olika delar fått växa fram i enlighet med designen.  

Media & Kommunikation

I kategorin Media och kommunikation är tanken att skapa kommunikationsplatser med fokus på kunskapsspridning, både digitalt och irl. Skapa inspirerande filmer online och även att skapa gratiskurser för att sprida viktig inspiration och kunskap mot en hållbar livsstil och välbefinnande. Jag tänker att det skall även skapas olika typer av grupper för likasinnade online/ i sociala media där kommunikation, inspiration och utbyte av kunskap skall ske.

Permakultur Södermanland - Nätverk

Permakultur Södermanland. En sida som jag planerar att fylla med företag, nätverk och privatpersoner i Sörmland som arbetar för hållbarhet på olika sätt.

www.permakultursodermanland.com

Permakultur Västergården

Permakultur Västergården, är företaget. Vi tillhandahåller onlinekurser och kurser på gården och även kurser i olika skolors regi, försäljning på gården av ägg och hantverk m.m. samt konsultation inom trädgårdsdesign och skogsträdgårdsodling. Här tänker jag även kunskapsspridning i form av gratis Onlinekurser.

www.permakulturvastergarden.se

Mrs Lewis Garden

Mrs Lewis Garden – Här kan ni se mitt diplomeringsprojekt ta form som Diplomand hos Nordiska Institutet i Permakultur.

www.mrslewisgarden.com

 

Facebook

Permakultur Södermanland. En facebook sida för inspiration och information kring permakultur, nätverk, företag som arbetar hållbart i Södermanland. Möjligheter, kurser tips och spännande idéer kring att leva hållbart.

https://www.facebook.com/permakultursodermanland/

 

Permakultur Västergården. Permakultur Västergårdens gårds- sida. Här delar vi både glädje och lycka när vänner familj, nära kära, kunder och kursdeltagare hälsar på hos oss. Vi delar även information och kunskap kring hållbar odling, permakultur, skogsträdgårdsodling, kul idéer, skördar och framgång samt företagets hantverk, kurser och mycket annat.

https://www.facebook.com/PermakulturVastergarden/


Praktisk Permakultur på Västergården. 
En grupp för oss med intresse för Permakultur och ”Food Forrests” runt Södermanland och självklart även alla andra Permakulturintresserade med intresse för skogsträdgårdsodling, djurhållning för självhushållning av grönsaker till mat & ägg till bak med ingredienser och smaker från trädgården m.m.

Vi kommer även att dela allt som skapar Permakultur Västergården i hjärtat av Södermanland till vad den är… ? Här inne delar vi våra uppfinningar för att hålla växter på plats eller hålla ogräs och ohyra borta från dem på ett naturligt och ekologiskt sätt.

Vi bygger gården bit för bit och delar inspiration och idéer, kunskap kring hur man kan göra olika saker, möjligheter i skogen, ? trädgården, ängarna och allt annat som livet på landet lockar till !!

https://www.facebook.com/groups/1736231790007787/

 

Perenna Växter i Natur & Trädgård – Odla och Tillaga. En grupp för oss med intresse för att odla perenna växter och grönsaker samt hur man kan förvara, tillaga dem och ta hand om dem så att de ger avkastning från år till år…

https://www.facebook.com/groups/419444112221159/ 

 

 

 

Instagram

Bilder säger mer än… Ibland kan det vara så och här finns jag även på social media i form av mer bilder och mindre text.

https://www.instagram.com/permakulturvastergarden/

 

Twitter

Visst skickar även jag ut Tweets ibland. Inte i så stor utsträckning just nu men det kanske blir mer, det får framtiden utvisa.

https://twitter.com/MrsLewisGarden

 

Permakultur Gille

Västergården Permakultur Gille – Visst finns det ett sådant! Om du känner att du vill bli en del av en permakulturgrupp som stöttar varandra inom permakulturdesign kontakta mig.

mrs.mireille.lewis@gmail.com / 0703 500 509

 

Permakultur Västergården Nätverk - on Site

Permakultur Västergården Medlemskap. Utvecklas och kommer att erbjudas med start under 2020. 

www.permakultuvastergarden.se

 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Utbildning

Delad kunskap är dubbel glädje och delad kunskap ger ringar på vattnet för spridandet av hållbarhet i vårt fall…

Kurser On Site

Kurser som hålls på gården. Vi kommer att erbjuda kurser på gården, allt från odlingskurser, ymp-kurser, designkurser m.m. Håll utkik på www.permakulturvastergarden.se för dessa.

Kurser Online

E-kurser. Just nu sätter vi ihop ett gediget kursutbud på nätet som kommer att presenteras och vara tillgängligt online någon gång under 2020. Håll utkik på www.permakulturvastergarden.se för dessa.

Kurser hos Utbildningsinstitut

Kurser via Studiefrämjandet. Jag håller kurser i Studiefrämjandets regi. Är du nyfiken på vad det finns för utbud är det bara att söka på deras sida eller kontakta mig.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Sammhällsutveckling

Här har vi fokus på “En levande landsbygd” och att bidra och inspirera till ett klimatsmart vardagsliv för en hållbar samhällsutveckling.

Tillsammans är vi starka

En levande Landsbygd. Här vill vi vara en resurs för vår bygd. Vi vill bo och verka för en levande landsbygd och för ett stort nätverk för hållbarhet i Södermanland. 

Permakultur Södermanland, är ett nätverk där vi kan visa hur hållbara vi är och inspirera andra till en hållbar livsstil eller ett hållbart företagande.

Klimatsmart livvstil är något som gagnar oss alla och ju fler vi blir ju bättre för klimatutvecklingen. Klimatet är även min fråga – är den din? 

 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Företagande

Här skall vårt företag Permakultur Västergården få ta plats och utvecklas i takt med gårdens och skogsträdgårdens utveckling.

Permakultur Västergården

Företaget utvecklas i takt med gården och dess möjligheter. Att utveckla ett företag tar tid och här har vi valt att sätta upp en bra företagsplan och följer denna tillsammans med en marknadsföringsplan som sträcker sig ett par år framåt. Det ska bli ett par spännande år framöver.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Utvecklande av en plats

Platsen var från början ett oskrivet blad. Huset var inte renoverat sedan 70-talet och marken obrukad. Det fanns inte ens ett krydd- eller grönsaksland på gården och endast ett gammalt fruktträd samt 4 svartvinbärsbuskar. Planen är nu att utveckla platsen och skapa grunden för självhushållning. Att bygga upp en skogsträdgård och bygga upp platsens resurser för att öka biologisk mångfald och pollinerare på platsen.

Boningshuset

Köket, renoverades i gammal stil och fick ett platsbyggt skafferi. Det gamla taket och det gamla golvet plockades fram och renoverades upp. Även den gamla vackra lite bredare panelen i köket togs fram och efter färgprov togs den gamla fina gröna färgen fram och återanvändes i köket.

Hallen, fick behålla sitt utseende och målades endast om i en ljus kulör av den finaste linoljefärg.

Matsalens väggar bytte färg från grönt till en vacker mjuk sandfärgad ton som återfanns i ett av de gamla tapetlagren som plockades ner från väggarna.

Trapphallen som byggdes till i början av 1970-talet fick nytt trägolv och en äggskalsvit nyans på väggarna. Trätaket plockades fram och linoljades. Rummet fick nya lister och alla dörrar fick nya foder som målades i samma varma gula färg som listerna.

Badrummet helrenoverades innan vi började använda badrummet. Vi tog bort den gamla mattan och tapeterna. Insidan rustades upp och badrummet fick nytt golv som lades in efter nya regler. Ett våtrums-certifierat företag gjorde iordning badrummet efter våra önskningar om färg och stil och sedan installerades allt av auktoriserat VVS företag, så nu känns det riktigt bra och säkert.

Gästrum “Blue Dreams” tillbyggt på 70-talet fick en ljus eggwhite ton i tapeter, vita lister och vitt tak.

Gästrum “Summer Field” tillbyggt på 70-talet fick en mullvadsfärgad ton i tapeter med en fondvägg av blommor som bevarades samt en vit färg i tak och på lister.

1970-tals trappen till övervåningen renoverades och i en 

Master Bedrum fick nytt staket vid trappen, alla fönster fick nya foder och rummet fick nya tak och golvlister samt nytt trägolv. Taket togs fram och målades med vit linoljefärg. Innerväggarna blottades så att stockarna kom fram och alla stockar oljades in grundligt flera gånger med linolja.

Lounge – Nya tappeter i äggskalsvitt, nya foder kring fönstren. Det gamla vackra taket finns finnas kvar orört och likaså det gamla vackra golvet.

Office– Här plockades de vackra stockarna fram på en av väggarna och oljades in noggrant med linolja. De övriga väggarna fick en tapet i ljust blått och vitt med mönster mycket lik en av tapeterna tidigare använda i detta vackra hus. Det gamla vackra golvet plockades fram under plastmattan som var inlagd i rummet. Golvet oljades in med linolja och fick en vacker varm nyans fylld av liv.

Övre kammar-hallen – Här plockades det gamla golvet fram och linoljades in. Väggarna fick en ljus offwhite nyans. 

Skogshagen

En icke brukad plats. Detta är nordligaste delen av marken. Idag helt obrukad. Tanken är att vi skall bruka denna mark på sikt, men just nu finns det bara på planen över framtida projekt och är ganska långt från verklighet de närmaste åren.

Norra bergsskogen

Skogen är belägen i övre mitten av gårdens mark ovan skogsträdgården. Skogen är berikad av en blandning av barr och lövträd. Nötbuskar är ett naturligt inslag i denna skog.

Skogsträdgården

Platsen för vår “Food Forest Garden” med skogsträdgård med växthus och köksträdgård. På denna marken planteras gårdens skogsträdgård med start 2017, marken skall bidra med gårdens självhushållning och bjuda omgivningen på möjligheter till självplock av diverse underbara bär, nötter och frukter.

Södra Bergsskogen

En skog belägen i nedre mitten av gårdens mark. Skogen är berikad med en hel del olika buskar och träd, både barr och lövträd blandat. Både bär och nötträd och buskar finns naturligt här.

 

Fälthagen

En plats belagd på Torv och Glacial lera. Platsen ligger i den sydligaste spetsen av marken som tillhör Västergården. En äng fylld av olika sorters gräs, klöver och sommarängsblommor av alla dess slag.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Utbildare

Som Certifierad Permakulturdesigner har jag valt att vidareutveckla mina kunskaper som lärare, för att bygga värde för mina kursdeltagare. Mitt mål är att i framtiden vara delaktig och hålla PDC-kurser. Under tiden vill jag utbilda mig inom permakultur och konsten att odla hållbart och utbilda mig som pedagog, föreläsare och utbildare.

Kunskap

Att den som skall lära ut har kunskaper i ämnet är av allra högsta grad viktig. Att läraren har gedigen utbildning teoretiskt men även praktiska kunskaper i ämnet han eller hon lär ut. Inom permakulturen är jag lärd hela min uppväxt utan att ha ett namn på all teknik använd vilket betyder att min livserfarenhet grundar sig i permakulturen till största grad.

Odlingsintresset och att odla i samklang med naturen och de naturliga kretsloppen har jag alltid haft sedan jag var liten. 

Mitt första steg inom permakulturen var 2014 – 2018 var att läsa om och amatör-praktisera permakultur. Insåg då att permakultur har funnits med mig hela min uppväxt utan att jag förstått eller vetat att det haft ett ord.

2018 kom jag in på min PDC utbildning. Efter att det varit hårt tryck i två år blev det äntligen min tur.

Januari 2019 fick jag äntligen min Certifiering efter mycket hårt arbete.

Nu fortsätter arbetet i kunskapsinhämtning, för att bli en ännu bättre lärare.

Pedagogik

Kunskap i att lära ut och att vara en duktig pedagog är en av de absolut viktigaste kunskapen en lärare besitter. Jag har studerat pedagogik på universitetet 3 år och fortsätter förkovra mig i all ny kunskap jag hittar i ämnet.

Inspiration

Som utbildare är det viktigt att inspirera, att kunna skapa föreläsningar och kurser som inspirerar andra till det de vill göra. Jag har alltid haft en känsla för att inspirera och gjort det med råge, kanske för att jag ofta ger mig in i saker jag verkligen brinner för…

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Ses på Facebook

Besök oss gärna på facebook och gilla vår sida.
Du kan även vara medlem i vår grupp
“Praktisk Permakultur på Västergården”.
Här delar vi tips och ideer .