We are on Instagram
Nu är den biologiska mångfalden vaken för att samla mat 🐝
Härlig hemmagjord chorizo…. I helgen blev det 9 middagar med ljuvligt god korv… 🙏🏼
Energikick i vintermörkret 🫶🏼
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Västergården

Västergården har varit i vår ägo sedan en vacker höstdag 2016. Dagen då vi fick nycklarna till vårt första gemensamma hem. Då visste vi inte att gården hade en så fantastiskt lång historia. 

2019 valde vi att börja leta efter gårdsnamnet.  Vi fick hjälp av lantmäteriet och Sörmlands läns museum i jakten på gårdens ursprungliga namn och historia.

Västra Granhed Västergården är en av de tre ursprungsgårdarna i Granhed  (här representerar varje gård sitt väderstreck; Östergården i Östra Granhed, Sörgården i Södra Granhed och Västergården i Västra Granhed).

 Igår fick vi ett samtal av en kvinna i Valla som ägnat sig åt släktforskning en. längre tid. och nu fått fram  en del  information hon ville dela med oss om vår gård.  Hon är släkt med personer som i många många generationer bott och verkat på Västergården. 

En gård sedan långt före år 1595

År 1595 födddes en pojke i huset som fick namnet Per. Per fick i sin tur både söner och döttrar i huset och vi ser med spänning fram emot att få veta mer om Per’s föräldrar och varifrån hans far kom och ifall de byggde huset och. skapade denna vackra gård eller ärvde gården. 

RENOVERAD I OMGÅNGAR

GÅRDEN FÅR NYTT LIV.

ETT SKAPANDE FÖR FRAMTIDEN & LIV.

Att äga en gård som funnits så länge är fantastiskt spännande och roligt och samtidigt tycker jag att vi en skyldighet att vårda och bevara gården så att den står sig hälsosamt lika många år till.

Västergårdens  vackra huvudbyggnad har genomgått olika renoveringar i omgångar.

Året 2017 renoverades hela insidan av huset i enlighet med gammal byggnadsvård. För oss var och är det viktigt att använda oss av bra material som kan andas och som inte skadar huset på något sätt. Vi undviker i möjligaste mån plast och använder oss istället av gamla hederliga material som huset mår bra av. 

Huset fick nytt kök och badrum,  husets centrala värmekälla renoverades, all el drogs om och huset fick ny el-central.  Vi gick igenom alla rum och tog fram gamla golv och vackra tak i alla husets rum.

År 2018 påbörjade vi satsningen vi på gårdens trädgård. Vi började med skogsträdgården där träd i olika höjder, buskar, klängväxter, rotväxter, örter och marktäckare implementerades.

 

År 2019 renoverades husets entré och gårdens dörrar fick tillbaka sina guldockra -färgade dörrar som var pardörrarnas ursprungsfärg, (som senarer hade blivit övermålade i svart), och. verandan fick spaljéer för omgivande växter att klättra på.

Året 2020 blev det ett nytt tak på huvudbyggnaden.  Även delar av taget byttes ut då det var skadat från en takbrand 2012. Vi valde att fortsätta med enkupigt tegel och köpte kvalitetspannor.  Vittinge taktegel är en ren naturprodukt, som funnits sedan år 1872, en produkt tillverkad av bränd lera och vatten. Grunden till köksträdgården skapas.

År 2022 utvecklades nedre skogsträdgården och entréträdgården och fick en massa fler blommor, träd och en fantastisk ätbar häck för estetik och som insynsskydd. Även köksträdgården fick en ny design.

Under senaste året har vi arbetat med att utveckla skogsträdgården ytterligare och anlägga fler bäddar och implementera fler sorter och även typer av växter.  Vi har också fått nytt avlopp som en resurs till gården.

Gården har även fått ett litet staket som omger nedre skogsträdgården för att skapa en mer privat karaktär.

 

Framtidens plan innehåller tankar som självförsörjning i kombination med att kunna producera frukt, bär och nötter till försäljning. 

Nästa projekt är att måla om och renovera alla fönster och dörrar på alla byggnaderna. Ett arbbete som är tidskonsumerande med roligt.

0 Comments

We are on Instagram
Nu är den biologiska mångfalden vaken för att samla mat 🐝
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.